Wszyscy wiemy, że prawidłowe żywienie ma pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt. Może ono zapobiegać powstawaniu chorób dietozależnych i wspomagać leczenie innych jednostek chorobowych, na wszystkich etapach życia zwierzęcia.
Dzień dobry Państwu,
nazywam się Karolina Hołda, zajmuję się naukowo oceną bezpieczeństwa karm komercyjnych, a moją misją edukacyjną jest szerzenie wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia psów
i kotów.
Wszyscy wiemy, że prawidłowe żywienie ma pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt. Może ono zapobiegać powstawaniu chorób dietozależnych i wspomagać leczenie innych jednostek chorobowych, na wszystkich etapach życia zwierzęcia. Podczas, gdy większość lekarzy weterynarii zajmuje się żywieniem pacjentów z problemami medycznymi, kwestia dietoprofilaktyki często umyka ich uwadze i schodzi na dalszy plan.
Szanowni państwo, tutaj wkraczacie Wy – technicy weterynarii. Macie możliwość zapewnić właścicielom zwierząt rzetelną wiedzę oraz okazać fachową pomoc przy podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych.
Wielu opiekunów czuje się zagubionych w natłoku informacji, które są często sprzeczne i niewiarygodne. Są też narażeni na krążące mity i opinie samozwańczych autorytetów, głoszących tezy niepodparte naukowo i często wręcz szkodliwe dla zdrowia i dobrostanu zwierząt. Szczególnie teraz, gdy spadło zaufanie do producentów karm komercyjnych i rośnie zainteresowanie alternatywnymi metodami żywienia (diety domowe, surowe, wegetariańskie), właściciele potrzebują źródła rzetelnej wiedzy i wsparcia.
Żywienie psów i kotów to bardzo dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki, a rynek karm i produktów dla zwierząt w dalszym ciągu się powiększa. Zadaniem każdego specjalisty jest nieustanne dokształcanie się w tym zakresie, a także weryfikacja kolejnych trendów, na podstawie doniesień naukowych i fachowej literatury.
Elementem każdej wizyty w gabinecie weterynaryjnym powinna być konsultacja żywieniowa. To jednak wiąże się z dodatkowym czasem, jaki lekarz musiałby poświęcić pacjentowi. Aby usprawnić pracę zespołu weterynaryjnego, nie rezygnując jednocześnie z edukacji żywieniowej, pomóc mogą technicy, poprzez przeprowadzenie wywiadu z opiekunem, wypełnienie kwestionariusza, opracowanie rekomendacji żywieniowych (wraz z lekarzem) oraz przekazanie właścicielowi planu postępowania. W kontakcie z właścicielem, technik powinien przedstawić opcje żywieniowe, które będą spełniać potrzeby jego pupila oraz rozwiać wszelkie obawy i wątpliwości związane z pokarmem.
Wiąże się to z dużą odpowiedzialnością, ale daje także Państwu szansę rozwoju zawodowego i osobistego. Ponieważ propagowanie właściwych wzorców żywieniowych jest niezwykle istotną kwestią, a równocześnie nieco zaniedbaną, oddaję w Państwa ręce pakiet edukacyjny z zakresu żywienia.
Przyjemnej lektury,
Karolina Hołda
Polecana literatura:
AAHA Nutritional Assessment Guidelines for Dogs and Cats. Journal of the American Animal Hospital Association 46.4 (2010).
Ceregrzyn, M., R. Lechowski, and B. Barszczewska. "Podstawy Żywienia Psów i Kotów." Wydawnictwo Elsevier Urban&Partner, Wrocław (2013).
Hand, M. S. "Small Animal Clinical Nutrition" Mark Morris Institute (2010).
Fascetti, Andrea J., and Sean J. Delaney. Applied Veterinary Clinical Nutrition. John Wiley & Sons, 2012.
FEDIAF Wytyczne żywieniowe dotyczące pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla kotów i psów (2017).
Portale internetowe warte odwiedzania:
https://todaysveterinarynurse.com/
http://vetnutrition.tufts.edu/
https://icatcare.org/nurses